02.04.21

Πότε ανοίγουν τα πρακτορεία; Η 12η Απριλίου ίσως είναι η απάντηση

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μερική χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, τους τόσους θανάτους και την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε ως «βαλβίδα ασφαλείας» για την αποσυμπίεση του κόσμου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα το λιανεμπορίου με ραντεβού και τη μέθοδο του click away και click inside. Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ όμως, εξαιρέθηκαν για ακόμα μία φορά από το μέτρο. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα επιτραπεί να ανοίξουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Στους πράκτορες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς μέχρι στιγμής τρεις φορές έχουν προετοιμαστεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους, όμως όλα άλλαξαν και τελικά τα πρακτορεία τους παρέμειναν κλειστά.

Είναι πολύ λίγοι οι κλάδοι που έχουν πληγεί τόσο όσο οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ Play. Πρόκειται για σχεδόν 30.000 ανθρώπους που από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουν βγάλει ελάχιστα μεροκάματα. Συγκεκριμένα στην Αττική (και σε μερικές ακόμα περιοχές που βρέθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» στο διάστημα επαναλειτουργίας των πρακτορείων), οι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες πρακτορείων δεν έχουν εργαστεί από τις 7 Νοεμβρίου. Με λίγα λόγια, αν όντως επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ από τις 12 Απρίλη, τότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους έπειτα από πέντε γεμάτους μήνες ή πιο συγκεκριμένα μετά από 156 μέρες. Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί και το τρίμηνο ανοιξιάτικο βαρύ λόκνταουν, όταν πάλι τα πρακτορεία έμειναν κλειστά.

Δεν είναι μόνο τα πρακτορεία της Αττικής, φυσικά. Ακόμα και στις περιφέρειες όπου επιτράπηκε κανονικά το άνοιγμα τον Φεβρουάριο, αυτό αποδείχθηκε μια μικρή ανάσα ενός μήνα. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατή συνέντευξή του ανέφερε πως η κυβέρνηση ήθελε να επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία μαζί με τα κομμωτήρια (αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου), όμως δεν δόθηκε έγκριση από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Αλλωστε, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, με τα πρακτορεία υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: δεν ανήκουν τυπικά στο λιανεμπόριο, αλλά στο κομμάτι της εστίασης, λόγω της ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων και πρέπει να γίνει ειδική εξαίρεση ώστε να λειτουργήσουν ξανά, είτε με ραντεβού, είτε με περιορισμό στο χρόνο παραμονής και (ασφαλώς) στον αριθμό των παρισταμένων.

Βέβαια, όλα αυτά βασίζονται σε πληροφορίες και υποσχέσεις και έχουμε δει αρκετές ανατροπές δεδομένων μέχρι σήμερα. Πολλά θα κριθούν από τις οριστικές αποφάσεις για το λιανεμπόριο, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις των ίδιων των πρακτόρων με την πολιτεία.