Μια ακόμη συναρπαστική σεζόν στη Ligue 1 Γαλλίας 2024-25 είναι προ των πυλών. Την περσινή χρονιά τα πράγματα κύλησαν σχεδόν όπως τα περιμέναμε και, όσον αφορά τον πρωταθλητή τουλάχιστον, δεν είδαμε κάτι το ασυνήθιστο στα προγνωστικά.
Η πρωτοκαθεδρία της Παρί Σεν Ζερμέν συνεχίζεται, με μονάχα δύο απώλειες πρωταθλημάτων από τη σεζόν 2012-2013. Απόλυτο φαβορί και φέτος στις στοιχηματικές εταιρίες οι Παριζιάνοι για την κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος της ιστορία τους.
Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η μετά-Εμπαπέ εποχή στο συγκρότημα του Λουίς Ενρίκε, που σίγουρα δεν θα έχει εύκολο δρόμο τη σεζόν που ξεκινά, τόσο εντός όσο και εκτός γαλλικών συνόρων.
Στη μάχη όπως κάθε χρόνο άλλωστε θα βρίσκονται οι Μαρσέιγ, Μονακό, Λιλ, Λυών και Νις, που ανέκαθεν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είχαν τακτική παρουσία στις πρώτες θέσεις στη βαθμολογία λιγκ 1 γαλλιας.
Επιστρέφουν μετά από χρόνια απουσίας οι Οσέρ και Σεντ Ετιέν, που χωρίς την παρουσία τους, πάντοτε το πρόγραμμα αγώνων της λίγκας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πενιχρό.
Μαζί τους επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια και η Ανζέ ενώ τη χρονιά που πέρασε την κατηγορία αποχαιρέτησαν οι Μετς, Λοριάν και Κλερμόν που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στη Ligue 2 της σεζόν 2024-2025.
Ligue 1 – Πότε ξεκινάει
Το πρωτάθλημα ligue 1 2024-25 κάνει σέντρα στις 18/08 με τη νεοφώτιστη Οσέρ να ανοίγει την αυλαία υποδεχόμενη τη Νις στο «Stade de’l Abbe – Deschamps». Η πρωταθλήτρια Παρί φιλοξενείται στην πρεμιέρα από τη Χάβρη ενώ η αγωνιστική κλείνει με την αναμέτρηση Ρεν – Λυών (σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα).
Τρεις «κενές» εβδομάδες έχουν οριστεί μέχρι στιγμής, ελέω Εθνικής ομάδας και Nations League. Η πρώτη διακοπή θα γίνει στις 7-8 Σεπτεμβρίου, με την επόμενη σχεδόν ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου.
Η τελευταία διακοπή για το 2024 είναι ορισμένη για το διάστημα 16-17 Νοεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Nations League.
Όσον αφορά τις «χειμερινές» διακοπές, το πρωτάθλημα θα σταματήσει στις 15/12, με την επανέναρξη να είναι ορισμένη για τις 05/01.
Τέλος, η σεζόν θα ολοκληρωθεί, άνευ απροόπτου, στις 18/05, με τα μπαράζ υποβιβασμού ανάμεσα στην 16η της βαθμολογίας Ligue 1 και την 3η της βαθμολογίας League 2 να ακολουθούν σε ημερομηνία η οποία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Γαλλικό πρωτάθλημα 2024-25 – Σύστημα διεξαγωγής
Οι 18 ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος 2024-2025 θα κοντραριστούν μεταξύ τους σε δύο γύρους, με 34 συνολικά αγωνιστικές.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες τρεις θέσεις της βαθμολογίας θα πάρουν το απευθείας εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς, με τον 4ο να ξεκινάει από τον τρίτο γύρο των προκριματικών της διοργάνωσης.
Ο πέμπτος της βαθμολογίας προκρίνεται στο Γιουρόπα Λιγκ και ο 6ος στο Κόνφερενς Λιγκ. Η δεύτερη θέση του Γιουρόπα Λιγκ καθορίζεται από τον θεσμό του Κυπέλλου.
Τα δεδομένα αυτά θα ισχύσουν για φέτος, ωστόσο αν το πρωτάθλημα της χώρας κερδίσει πόντους στην κατάταξη της UEFA, τότε θα ξεκλειδώσουν επιπλέον θέσεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή έξοδο.
Οι ομάδες της ligue 1 γαλλιασ 2024-25
Παρί Σεν Ζερμέν
(Parc des Princes – 47.929 θέσεις)
Σχεδόν μονοπωλεί τον τίτλο του πρωταθλητή από το 2013 μέχρι σήμερα. Μόνο δύο φορές το «έδωσε» σε Μονακό (2016-17) και Λιλ (2020-21), ενώ όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται στο μουσείο της, μαζί και το περσινό. Όλοι ξέρουν το όνομά της και όλοι τρέμουν μόνο και μόνο στο άκουσμά του.
Αυτό που πάντα όμως την πληγώνει είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρυσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ντόρτμουντ, φτάνοντας για ακόμη μια χρονιά κοντά στο «όνειρο».
Να υπενθυμίσουμε απλά ότι είχε φτάσει στον τελικό της σεζόν 2019-2020, όπου είχε ηττηθεί από την Μπάγερν Μονάχου, στο άδειο τότε, ελέω κορωνοϊού, Στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνας.
Εμπαπέ πλέον δεν υπάρχει και αυτό σίγουρα σημαίνει ότι θα δούμε μια ομάδα καινούρια. Επί της ουσίας αντικαταστάτης του δεν έχει βρεθεί, ενώ και ο Τσάβι Σίμονς, που βέβαια δεν είναι εξτρέμ, θα παραμείνει για ακόμη μια χρονιά στη Λειψία.
Αποκτήθηκε ο 25χρονος τερματοφύλακας Μάτβεϊ Σαφόνοφ, που έβγαλε μάτια πέρυσι κάτω από τα γκολπόστ της Κράσνονταρ, κρατώντας την εστία ανέπαφη 11 φορές σε 30 παιχνίδια.
Στα απανταχού προγνωστικά α γαλλίας, η Παρί Σεν Ζερμέν φέρει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος, που θα είναι το 13ο της ιστορίας της.
Λυών
(Parc Olympique Lyonnais -59.186 θέσεις)
Τα όσα κατάφερε πέρυσι ήταν εντυπωσιακά. Μέχρι τον Ιανουάριο πάλευε να μείνει εκτός ζώνης υποβιβασμού, αρχικά με τον Φάμπιο Γκρόσο στον πάγκο, ο οποίος έμεινε μέχρι τον Νοέμβριο. Γενικά, τα τελευταία χρόνια το όνομά της δεν παίζει τόσο πολύ εκτός συνόρων, όπως έπαιζε πριν περίπου μια δεκαπενταετία.
Τη θέση του πήρε ως υπηρεσιακός ο Πιερ Σαζ, ο οποίος σαν να κρατούσε ένα μαγικό ραβδί ανά χείρας, κατάφερε να φέρει την ομάδα στην 6η θέση και την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.
Από πλευράς διοίκησης το χέρι μπήκε… βαθιά στην τσέπη, με την απόκτηση πολλών ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων και ο Γεωργιανός Γκεόργκες Μικαουτάτζε, έπειτα από το εξαιρετικό Euro που πραγματοποίησε.
Έπειτα από τις κινήσεις αυτές και δεδομένης της εικόνας της στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν στην α γαλλίας, αποτελεί ένα από τα φαβορί για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς.
Μαρσέιγ
(Stade Velodrome – 67.394 θέσεις)
Ζητείται ελπίς. Μετά την κάκιστη χρονιά που πέρασε, παρά τις τεράστιες προσδοκίες, σκοπεύει να δείξει φέτος το πραγματικό της πρόσωπο. Ο Ντε Τσέρμπι κρίθηκε ως ο εκλεκτός για την προσπάθεια αυτή και θα ηγηθεί της ομάδας για τη νέα σεζόν. Πολλοί προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια, όμως σχεδόν κανείς δεν το κατάφερε; Θα είναι ο Ιταλός αυτός που θα επαναφέρει του Μασσαλούς εκεί που ανήκουν;
Ηχηρή η απόκτηση του Μέισον Γκρίνγουντ, έπειτα από την εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Χετάφε πέρυσι, ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον δρόμο του Άγγλου ακολούθησε και ο Πιερ – Έμιλ Χόιμπιεργκ, με τη μορφή δανεισμού από την Τότεναμ.
Μία από τις ομάδες που έχουν χάσει την αίγλη τους τα τελευταία χρόνια, μιας και μην ξεχνάμε πως έχει κατακτήσει το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ (με την ονομασία αυτή), τη σεζόν 1992-1993, ενώ μετρά και τρεις παρουσίες στους τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ.
Άφησε το στίγμα της ανεξίτηλο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία, όχι μόνο λόγω τίτλων, αλλά και λόγω των ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της. Αν τους πιάσουμε τώρα έναν-έναν, θα χρειαστούμε ένα αφιέρωμα μόνο για αυτούς.
Το μόνο της εμπόδιο είναι ο κακός της εαυτός και έπειτα από τα δεινά της περσινής σεζόν φυσιολογικά θα έπρεπε να τερματίσει ψηλά φέτος και γιατί όχι να παίξει για την κορυφή στο γαλλικο πρωταθλημα 2024-25.
Μονακό
(Stade Louis II – 16.360 θέσεις)
Μία έτσι μία αλλιώς η ομάδα του Άντι Χίτερ. Τερμάτισε δεύτερη πέρυσι, στο -7 από την Παρί. Προέβη σε κάποιες μεταγραφές, αποκτώντας τον στόπερ Κέρερ από τη Γουέστ Χαμ και τον πολλά υποσχόμενο 17χρονο επιθετικό της Άντβερπ Ζορζ Ιλενικένα.
Το βαρύ πυροβολικό της επιθετικής γραμμής, Γουισάμ Μπεν Γεντέρ, έμεινε ελεύθερος έπειτα από πέντε χρόνια παρουσίας στον σύλλογο, μην έχοντας βρει ακόμα τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος, ενώ τη σεζόν που μας πέρασε βρέθηκε μια ανάσα από το να το επαναλάβει, όμως κάποιοι χαμένοι βαθμοί της στέρησαν τη χαρά. Πάντως η δουλειά που έχει πέσει, έχει αρχίσει να πιάνει τόπο.
Η αλήθεια είναι πως μετά την επιστροφή στη στη Ligue 1 τη σεζόν 2013-14 έχει πάρει την… ανιούσα και ουσιαστικά λεπτομέρειες δεν της επιτρέπουν να φτιάξει το δικό της μονοπώλιο, όπως κάνει για παράδειγμα η Παρί.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο στοίχημα α γαλλιας με την περίπτωσή της και ίσως η κατάκτηση της τρίτης θέσης να αποτελεί ρεαλιστικό στόχο τη φετινή αγωνιστική περίοδο.
Λιλ
(Stade Pierre – Mauroy – 50.186 θέσεις)
Νέα σεζόν, νέα εποχή. Ο Πάολο Φονσέκα αποχώρησε προς Μιλάνο μεριά για λογαριασμό της Μίλαν και στη θέση του ήρθε ο Μπρούνο Ζενεσιό, με τελευταίο σταθμό τη Ρεν.
Έπαιξε με διαφορά το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν, διάστημα στο οποίο ήταν η πιο παραγωγική ομάδα του πρωταθλήματος.
Έχασε την τελευταία αγωνιστική την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έπειτα από το 2-2 κόντρα στη Νις, και αναγκαστικά πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε για να βρεθεί εκεί.
Ο Εμπαπέ… τζούνιορ αποκτήθηκε από τους λιλουά και στην ομάδα εύχονται όσο τίποτα να έχει την ίδια εξέλιξη με αυτή του αδερφού του, γιατί όχι και καλύτερη.
Οι στόχοι δείχνουν να είναι υψηλοί για φέτος, όμως Φονσέκα πλέον δεν υπάρχει και δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε τη θέση στην οποία θα τερματίσει στη βαθμολογία η Λιλ.
Νις
(Nice Stadium – 36.178 θέσεις)
Ακόμη μια ομάδα που άλλαξε σελίδα στον πάγκο το καλοκαίρι που διανύουμε. Ο Φραντσέσκο Φαριόλι έγινε ο νέος τεχνικός του Άγιαξ και το κενό του καλύφθηκε από τον Φρανκ Χάισε, μέχρι πρότινος προπονητή της Λανς.
Τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας τη σεζόν 2023-2024, ξεκινώντας τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις απευθείας από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Στην Ιταλία ακολούθησε τον αδερφό του Μάρκους, ο Κεφρέν Τουράμ, που θα τον βρει αντιμέτωπο στο μεγάλο ιταλικό ντέρμπι, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γιουβέντους, με τη μεταγραφή να αγγίζει τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Η φυγή του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην επιθετική γραμμή της Νις, με τους Κλάους (δεξί μπακ) και Εντομπελέ (μέσος) να αποτελούν τις μοναδικές σημαντικές μεταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Ένα ακόμη παράδειγμα ομάδας της οποία της οποίας την πορεία είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε, πάντως η λογική λέει πως θα βρεθεί στην πρώτη εξάδα.
Μπρεστ
(Stade Francis – Le Ble – 15.931 θέσεις)
Ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτού που κατάφερε πέρυσι. Ιστορική πρόκριση στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά, έχοντας τερματίσει 3η στη βαθμολογία Γαλλίας.
Όλο το ταξίδι ως τα «αστέρια» της Μπρεστ είναι συναρπαστικό. Η ιστορία που ξεχωρίζει όμως είναι αυτή του προπονητή Έρικ Ρουά, που ξαναέκατσε σε πάγκο έπειτα από 12 χρόνια, φέρνοντας μια ομάδα από το χείλος του γκρεμού στην πιο ένδοξη περίοδο της ζωής της. Και μιλάμε για ομάδα της οποίας στόχος όλα αυτά τα χρόνια ήταν η παραμονή στην κατηγορία.
Τι φέρνει τώρα η νέα χρονιά; Ο κορμός παρέμεινε, με προσθήκες όχι από το… πάνω ράφι. Ήρθε ο Λε Καρντινάλ (στόπερ) από τη Λανς, ήρθε ο Αμαβί (αριστερός μπακ) από τη Μαρσέιγ, ο Αζόρκ (σέντερ φορ) από τη Μάιντς και ο Εντιαγιέ (στόπερ) από την Τρουά.
Μπορεί να κατάφερε όσα κατάφερε πέρυσι, τα οποία φυσικά και είναι αξιοθαύμαστα αν και φέτος δύσκολα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει κάτι αντίστοιχο. Ενδεχομένως να παρασυρθεί από το Τσάμπιονς Λιγκ και να αφήσει για αρχή πίσω το πρωτάθλημα, κάτι το οποίο μένει να φανεί βέβαια.
Ρεμς
(Stade Auguste – Delaune – 21.029 θέσεις)
Η ιστορική ομάδα ψάχνει τα τελευταία πολλά χρόνια να βρει τη δόξα του παρελθόντος, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής βέβαια. Η Ρεμς τερμάτισε 9η την περασμένη σεζόν, έχοντας κάποια καλά ξεσπάσματα αλλά μέχρι εκεί.
Ο «φουτμπολμανατζερικός» Γουίλ Στιλ αποτελεί παρελθόν εδώ και ένα διάστημα, με τη Ρεμς να ολοκληρώνει τη χρονιά με τον Σάμπα Ντιαουαρά ως υπηρεσιακό προπονητή. Από την 1η Ιουλίου, στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο Σλοβένος Λούκα Έλσνερ, γνωστός για το πέρασμά του από τη Χάβρη, με την οποία μάλιστα πανηγύρισε τον τίτλο στη Ligue 2 τη σεζόν 2022-2023.
Στα μεταγραφικά ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με τον σύλλογο να μην δείχνει κάποια ιδιαίτερη πρόθεση να κινηθεί δυναμικά στην αγορά.
Η αδράνεια αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως η φετινή σεζόν να αποτελέσει επανάληψη των δύο προηγούμενων, οπότε μάλλον πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά.
Λανς
(Stade Bollaert-Delelis – 38.223 θέσεις)
Μετά την εκπληκτική χρονιά 2022-2023, που παραλίγο να «κλέψει» το πρωτάθλημα από την Παρί, η σεζόν που πέρασε σίγουρα δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη επιτυχία. Η ομάδα τερμάτισε 7η στον βαθμολογικό πίνακα, παρ’ όλα αυτά στην Ευρώπη εντυπωσίασε. Τερμάτισε 3η στον όμιλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ, πίσω από Άρσεναλ, Αιντχόφεν και πάνω από τη Σεβίλλη, συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί βρήκε τη Φράιμπουγκ στα play off, από την οποία όμως αποκλείστηκε.
Όπως είπαμε παραπάνω, ο Φρανκ Χάισε έπειτα από μια γεμάτη τετραετία μετακόμισε στην Κυανή Ακτή για λογαριασμό της Νις και τη θέση του πήρε ο Βρετανός Γουίλ Στιλ, πρώην προπονητής της Ρεν.
Μεγάλες μεταγραφές δεν μπορούμε να πούμε ότι έγιναν, ίσως μόνο ο Μαλάνγκ Σαρ (στόπερ) που αποκτήθηκε αποτελεί καλό όνομα, παρότι στο διάστημα που βρισκόταν στην Τσέλσι είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει την προπέρσινη σεζόν η Λιλ, μιας και από ό,τι φαίνεται βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, οπότε καλό θα ήταν να το σκεφτούμε διπλά αν πρόκειται να ποντάρουμε σε κάτι υπέρ της για τις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.
Σεντ Ετιέν
(Stade Geoffroy – Guichard – 41.925 θέσεις)
Επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια μετά από μια διετία στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η επιστροφή δεν επετεύχθη μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος ή της δεύτερης θέσης, αλλά μέσω της δύσκολης οδού των play off. Πολλοί την θυμούνται για την προ πολλών πλέον ετών πορεία της στους ομίλους του τελευταίου Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τη σεζόν 2008-09, όταν είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.
Έφτασε στον τελικό κόντρα στη Μετς της πρώτης κατηγορίας την οποία έριξε στα… αλώνια με συνολικό σκορ 4-3, νικώντας εντός έδρας με 2-1, με το 2-2 της ρεβάνς να είναι απολύτως αρκετό. Ειλικρινέστατα, στις δύο αναμετρήσεις που έδωσαν, ήταν σχεδόν αδύνατο να κατανοήσει κανείς ότι επρόκειτο για ομάδες που έπαιζαν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.
Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας αυτής, Ολιβιέ Νταλ’ Όλιο, με το σχεδόν ερασιτεχνικό βιογραφικό τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής, θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας για τη νέα σεζόν, με στόχο φυσικά την παραμονή στην κατηγορία.
Ανεβαίνει στη Ligue 1 διατηρώντας μέχρι στιγμής το περσινό ρόστερ, έχοντας εντάξει στο δυναμικό της ελάχιστους ποδοσφαιριστές. Μέχρι αυτή την ώρα, η πιο ηχηρή μεταγραφή είναι αυτή του Ζουρίκο Νταβιντασβίλι που αποκτήθηκε από τη Μπορντό έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας, που βιώνει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Στόχος η παραμονή φυσικά, με τις πιθανότητες για την επίτευξη αυτής να είναι αρκετές, κυρίως λόγω της τεράστια παράδοσης της ομάδας.
Ρεν
(Roazhon Park – 29.778 θέσεις)
Τραγική η περσινή σεζόν συγκριτικά με τα όσα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2018/2019 που δεν είδαμε τη Ρεν να τερματίζει στην πρώτη εξάδα του βαθμολογικού πίνακα. Η πορεία της τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετική ενώ πέρυσι αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Στη θέση του οδηγού θα παραμείνει ο εκλεκτός των φίλων της ομάδας, Ζουλιέν Στεφάν, στη δεύτερη θητεία του στον σύλλογο. Ήταν αυτός που έφερε τον πρώτο τίτλο στη Ρεν μετά από 48 χρόνια και που πιστώνεται όλη αυτή την επιτυχία των τελευταίων ετών.
Η εταιρία στην οποία ανήκει η ομάδα, η Artemis, φαίνεται πως φέτος το έχει βάλει σκοπό να επιστρέψει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Το χέρι έχει μπει βαθιά στην τσέπη, με τις δαπάνες να αγγίζουν αυτή την ώρα τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σπουδαιότερη μεταγραφή αυτή του περσινού θριαμβευτή στο Γιουρόπα Λιγκ με την Αταλάντα, Χανς Χάτεμπουρ, που αποκτήθηκε έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Δείχνει να υπάρχει η διάθεση για μεγάλα πράγματα στη φετινή Ρεν και αν το εγχείρημα πετύχει τελικά, πολύ πιθανόν να ξαναδούμε την ομάδα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Ναντ
(Stade de la Beaujoire – 35.322 θέσεις)
Τελευταία επιτυχία η κατάκτηση του Κυπέλλου τη σεζόν 2021-2022. Έκτοτε είναι πραγματικά για να απορεί κανείς για το πώς δεν έχει υποβιβαστεί. Στην 16η θέση της βαθμολογίας τερμάτισε πρόπερσι, στη 14η πέρυσι.
Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου, με τη χρυσή δεκαετία των 90’s, που ψάχνει τη χαμένη της αίγλη. Περίπου ένα εξάμηνο έμειναν χώρια Αντουάν Κομπουαρέ και Ναντ, με τον 60χρονο προπονητή να επιστρέφει τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από την απόλυση του Ζοσελέν Γουρβενέκ.
Στα μεταγραφικά κάτι γίνεται αυτό το καλοκαίρι. Σπουδαία η μεταγραφή του 21χρονου επιθετικού, Ματίς Αμπλίν από τη Ρεν έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ως ελεύθερος αποκτήθηκε ο 28χρονος επίσης επιθετικός Τίνο Καντεουέρε, που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Λυών. Με τη μορφή δανεισμού από τη Χάντερσφιλντ ήρθε ο 25χρονος εξτρέμ Σόρμπα Τόμας.
Ανάμεσα στα φαβορί για υποβιβασμό βρίσκεται η ομάδα του πάντοτε συμπαθέστατου Κομπουαρέ, που πέρυσι τους έσωσε την τελευταία στιγμή, αν και το κλίμα φέτος με τη διοίκηση είναι τεταμένο, οπότε ενδέχεται η χρονιά αυτή να αποβεί μοιραία.
Οσέρ
(Stade de l’Abbe-Deschamps – 18.541 θέσεις)
Μια χρονιά ήταν αρκετή. Η ομάδα της Βουργουνδίας επιστρέφει στη Ligue 1 με σκοπό να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη της σεζόν 2022-2023, όταν υποβιβάστηκε την τελευταία αγωνιστική από τη Λανς.
Πριν από αυτό, η Οσέρ απουσίαζε από την πρώτη κατηγορία για 12 ολόκληρα χρόνια, με την πλειονότητα των περιόδων στη δεύτερη κατηγορία να είναι κάκιστες.
Ερίκ Καντονά, Τζιμπρίλ Σισέ, Φιλίπ Μεξές, Λοράν Μπλαν είναι μόνο μερικά από τα ονόματα ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν την καριέρα τους από την Οσέρ, γεγονός που μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα το τι πραγματικά εστί ο σύλλογος αυτός.
Δεν έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στο μεταγραφικό παράθυρο που διανύουμε. Ο 21χρονος Λάσο Κουλιμπαλί αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή μέχρι στιγμής, έχοντας αποκτηθεί από τη Νόρτζελαντ για περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ήρθε και ο επιθετικός Τέο Μπαΐρ από τη Μάδεργουελ, όπως και ο στόπερ Γκάμπριελ Όσο, που έμεινε ελεύθερος από τη Λούτον.
Θα φανεί πάντως το κατά πόσο η επιλογή του Κριστόφ Πελισιέ να μην κινηθεί δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι είχε λογική. Προς το παρόν, οι αποδόσεις που δίνονται για τον υποβιβασμό της Οσέρ στις στοιχηματικές εταιρίες είναι αρκετά χαμηλές.
Μονπελιέ
(Stade de la Mosson – 32.900 θέσεις)
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μαγική σεζόν του 2011-2012 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα; Βασικά νομίζω πως εκεί βρίσκονται και οι τελευταίες αναμνήσεις κάθε ποδοσφαιρόφιλου όσον αφορά τη Μονπελιέ, μιας και έκτοτε τα πράγματα που έχει κάνει είναι ελάχιστα. Με τον Ολιβιέ Ζιρού στα νιάτα του τότε να κάνει όργια, η ομάδα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό.
Πέρυσι τερμάτισε στην 12η θέση αλλά μπορούσε και χειρότερα. Γενικά τα τελευταία χρόνια βολοδέρνει κάπου εκεί στη μέση του πίνακα, με μοναδική εξαίρεση τη σεζόν 2018-2019, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην 6η.
Παραμένει στον πάγκο της ομάδας ο Μισέλ Ντελ Ζακαριάν, στη δεύτερη θητεία του στον σύλλογο, έχοντας περάσει από το ίδιο πόστο το διάστημα 2017-2021, προτού πάει για έναν χρόνο στη Μπρεστ.
Όσον αφορά τις μεταγραφές, από προσθήκες έχει υπάρξει το απόλυτο τίποτα μέχρι στιγμής, ενώ μεγάλη θα πρέπει να θεωρείται η απώλεια του νεαρού αμυντικού, Μαξίμ Εστέβ, που πουλήθηκε στην Μπέρνλι.
Γενικά, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά φέτος από τη Μονπελιέ, που βάσει… κινητικότητας, φαίνεται πως είναι ομάδα που περισσότερο κοιτάει να παραμείνει στην κατηγορία παρά να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.
Ανζέ
(Stade Reymond Copa – 18.752 θέσεις)
Μια από τις μικρότερες ιστορικά ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου που δοκιμάζει την τύχη της στη μεγάλη κατηγορία τα τελευταία χρόνια. Μεγαλύτερο επίτευγμα η παρουσία στον τελικό Κυπέλλου της σεζόν 2016-2017, όπου ηττήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν στο 92′ με 1-0. Το γήπεδο της φέρει το όνομα του του τεράστιου Ρειμόν Κοπά, για την προσφορά του στον σύλλογο τη διετία 1949-1951, σύλλογος από τον οποίο είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Επίσης, στην πόλη αυτή άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Μαρτίου του 2017.
Από το 2023 βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας ο 48χρονος Αλεξάντρε Ντουζό, με την Ανζέ μάλιστα να είναι ο πρώτος σύλλογος της προπονητικής του καριέρας.
Μεταγραφές έχουν γίνει, με ποδοσφαιριστές από χαμηλότερες κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου να εντάσσονται στο δυναμικό της ομάδας, οι περισσότεροι ως ελεύθερες μεταγραφές, λόγω και των στενών οικονομικών του συλλόγου.
Παρά το γεγονός ότι δεν κάνει το βήμα παραπάνω, πάντοτε βρίσκει τον τρόπο να παραμένει στην κατηγορία, έστω και αθόρυβα, οπότε και φέτος ίσως η χρονιά της να είναι παρόμοια.
Χάβρη
(Stade Oceane – 25.178 θέσεις)
Παραμένει στην κατηγορία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχοντας γλυτώσει πέρυσι τον υποβιβασμό για 3 βαθμούς. Με τον Ντιντιέ Ντιγκάρ στη θέση του προπονητή θα πορευτεί τη φετινή χρονιά, έχοντας αποχαιρετήσει τον Έλσνερ, που όπως είπαμε παραπάνω, θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεμς.
Δεν είναι ομάδα που γενικά εμπνέει κάποιον φόβο στην κατηγορία και σίγουρα δεν δείχνει και ικανή να το κάνει αυτό, με βάση τον σχηματισμό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.
Μεταγραφικά δεν έχει κάνει τίποτα, ούτε όσον αφορά τις προσθήκες ούτε όσον αφορά τις αποχωρήσεις, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό το περσινό ρόστερ.
Οι οιωνοί δεν είναι τόσο καλοί για τη Χάβρη φέτος, αφού βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των υποψήφιων προς… αποχώρηση από την κατηγορία. Η αλήθεια είναι πως πέρυσι την έβγαλε καθαρή αλλά φέτος τα πράγματα ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Στρασμπούρ
(Stade de la Meinau – 26.109 θέσεις)
Η σπουδαία χρονιά του 2018-2019, όταν κατέκτησε το Coupe de la Ligue και η μαγική σεζόν του 2021-2022, όπου τερμάτισε 6η στη βαθμολογία, αποτελούν απλά γλυκές αναμνήσεις του παρελθόντος.
Έκτοτε τα πράγματα για τη Στρασμπούρ πάνε από το κακό στο χειρότερο, ενώ πώς καταφέρνει και «ξεγελά» τον υποβιβασμό τα τελευταία τρία χρόνια μόνο η ίδια γνωρίζει.
Στη 13η θέση τερμάτισε πέρυσι, σε μια χρονιά που ήταν κάκιστη, πραγματοποιώντας και ένα αρνητικότατο σερί στο τέλος του πρωταθλήματος, στο οποίο μέτρησε τέσσερις ήττες και μία νίκη σε πέντε παιχνίδια.
Ο Άγγλος Λίαμ Ροσενιόρ, που μέχρι το 2018 έπαιζε μπάλα κανονικότατα στην Μπράιτον, είναι ο νέος προπονητής του συλλόγου, έπειτα από το θετικό πέρασμα για μια διετία από τον πάγκο της Χαλ.
Σημαντική προσθήκη αυτή του 21χρονου μπακ Γκούλα Ντούε, που αποκτήθηκε έναντι σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ από τη Ρεν. Οι υπόλοιπες μεταγραφές έχουν να κάνουν με νεαρούς που μάλλον προορίζονται για τη δεύτερη ομάδα.
Στο ίδιο έργο θεατές θα είμαστε ενδεχομένως και τη νέα χρονιά όσον αφορά τη Στρασμπούρ, αν και είναι λίγο νωρίς να το κρίνουμε αυτό μιας και δεν έχουμε δει τον Ροσενιόρ στην πράξη. Από τη στιγμή που το ρόστερ δεν αλλάζει ριζικά, δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.
Τουλούζ
(Stadium de Toulouse – 33.150 θέσεις)
Η επιστροφή της στην κατηγορία τη σεζόν 2022-2023 συνοδεύτηκε από μια τεράστια επιτυχία. Τη χρονιά αυτή κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας της κόντρα στη Ναντ. Γενικά όμως οι πρόσφατες παρουσίες της στην πρώτη κατηγορία πάντα ήταν προβληματικές.
Στην 11η θέση τερμάτισε πέρυσι στον βαθμολογικό πίνακα, με αρκετά μεγάλη διαφορά ωστόσο από τις θέσεις του υποβιβασμού. Προπονητής της ομάδας την τελευταία διετία είναι ο Ισπανός Κάρλες Μαρτίνεζ Νοβέλ, που ακόμα δεν έχει χαρίσει κάτι το αξιομνημόνευτο στους φίλους του συλλόγου.
Αποκτήθηκε ο 21χρονος στόπερ Τσάρλι Κρέσουελ από τη Λιντς, που ενδεχομένως να αποτελέσει το δίδυμο της άμυνας μαζί με τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, που είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, αποχωρώντας από την ΑΕΚ.
Η χρονιά θα είναι δύσκολη για την Τουλούζ που δεν έχει ενισχυθεί σημαντικά, αν και πολλές είναι οι ομάδες του πρωταθλήματος που δεν προβαίνουν σε δαπανηρές μεταγραφές, λόγω φυσικά των περιορισμένων οικονομικών που αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στη Γαλλία. Η λογική λέει πως το ταβάνι της είναι η 10η θέση, πάνω κάτω.
Πρωτάθλημα Γαλλίας 2024-25 – Μεταγραφές
Ποτέ μα ποτέ το γαλλικό πρωτάθλημα δεν αποτελούσε κάποιο τεράστιο μεταγραφικό κέντρο. Ανέκαθεν οι δαπάνες ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα, κανόνας βέβαια από τον οποίον εξαιρείται η Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Καταριανού Νάσερ Αλ-Κελαίφι έχει δαπανήσει τόνους χρημάτων από τον ερχομό του, με το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να είναι αυτό που βλέπουμε. Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η παρουσία του έχει δημιουργήσει πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων.
Φέτος, αρκετές είναι οι ομάδες που έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, την ώρα που άλλες αποφάσισαν να πορευτούν με τα ήδη υπάρχοντα ρόστερ, προσθέτοντας ενδεχομένως 1-2 ποδοσφαιριστές στο δυναμικό τους. Αυτά φυσικά αφορούν τις ομάδες της πρώτης περίπου οκτάδας, που έχουν μια σχετική οικονομική άνεση σε σχέση με τις από κάτω. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ περιορισμένα, γεγονός που φαίνεται από τις κινήσεις.
Χρόνος φυσικά και υπάρχει και η λογική λέει πως μεταγραφές θα γίνουν ακόμα, αλλά δύσκολα θα δούμε κάποια ομάδα, στις εναπομείνασες τρεις περίπου εβδομάδες μέχρι να κλείσει η μεταγραφική περίοδος, να τινάζει την μπάνκα. Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με τις πιο, σύμφωνα με εμάς πάντα, σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις της καλοκαιρινής περιόδου.
ΠΑΙΚΤΗΣ | ΘΕΣΗ | ΑΠΟ | ΣΕ | ΠΟΣΟ |
---|---|---|---|---|
Ζοάο Νέβες | Αμυντικός μέσος | Μπενφίκα | Παρί Σεν Ζερμέν | 60.000.000 € |
Γουίλιαμ Πάτσο | Στόπερ | Άιντραχτ Φρανκφούρτης | Παρί Σεν Ζερμέν | 40.000.000 € |
Μούσα Νιακατέ | Στόπερ | Νότιγχαμ Φόρεστ | Λυών | 32.000.000 € |
Μέισον Γκρίνγουντ | Επιθετικός | Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | Μαρσέιγ | 26.000.000 € |
Μάτβεϊ Σαφόνοφ | Τερματοφύλακας | Κράσνονταρ | Παρί Σεν Ζερμέν | 20.000.000 € |
Γκέοργκες Μικαουτάτζε | Επιθετικός | Μετς | Λυών | 18.500.000 € |
Άλμπερτ Γκρόνμπεκ | Μέσος | Μπόντο/Γκλιμτ | Ρεν | 15.000.000 € |
Τίλο Κέρερ | Στόπερ | Γουέστ Χαμ | Μονακό | 11.000.000 € |
Ντούγιε Τσαλέτα-Τσαρ | Στόπερ | Σαουθάμπτον | Μαρσέιγ | 4.000.000 € |
Τα αστέρια της Α Γαλλίας 2024-25
Μπορεί το γαλλικό πρωτάθλημα 2024-25 να μην είναι αυτό που τραβάει τα βλέμματα στις αναλύσεις στοιχήματος, όσο τα τραβάει η Πρέμιερ Λιγκ ή η Λα Λιγκα, όμως τους παικταράδες του τους έχει. Και μάλιστα δεν είναι και λίγοι. Ο μέχρι πρότινος μεγάλος σταρ, Κιλιάν Εμπαπέ, ζει πλέον στη Μαδρίτη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως το πρωτάθλημα έμεινε «ορφανό» από ταλέντα.
Στην Παρί Σεν Ζερμέν υπάρχει ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου αυτή τη στιγμή, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, για τον οποίον βέβαια οι απόψεις διίστανται.
Χακίμι, Μπαρκολά, Μαρκίνιος, Ντεμπελέ είναι μερικά από τα ονόματα που αγωνίζονται στους πρωταθλητές Γαλλίας, αν και φέτος πολλά φώτα θα πέσουν στον πρωταθλητή Ευρώπης με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, Φάμπιαν Ρουίθ, που μέχρι τώρα δεν έπαιρνε την αναγνώριση που του αναλογούσε.
Δεν είναι όμως μόνο η Παρί που διαθέτει περίσσιο ταλέντο. Εξαιρετικός πέρυσι ο Καναδός Τζόναθαν Ντέιβιντ της Λιλ, δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα, που ευελπιστεί φέτος να πάρει το χρυσό παπούτσι.
Στα 32 του χρόνια ο Αλεξάντρε Λακαζέτ δείχνει να βαστάει γερά, όντας η σημαία της Λυών, στη δεύτερη θητεία του στον σύλλογο, έπειτα από το σχεδόν ανεπιτυχές πέρασμα από την Άρσεναλ.
Πολλά αναμένονται από τον Γεωργιανό Γκεόργκες Μικαουτάτζε, που ήταν εξαιρετικός στο περασμένο Euro και πλέον, φορώντας τη φανέλα της Λυών, θα προσπαθήσει να δείξει ακόμη περισσότερα.
Στα λιγότερο «εμπορικά» ονόματα, οι Καλιμουεντό (Ρεν), Γουαχί (Λανς) και Μοφί (Νις) αξίζουν την προσοχή μας, όπως φυσικά και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη επιτυχία της Μπρεστ στην ιστορία της, ο Ρομέν Ντελ Καστίγιο.
Στοίχημα Ligue 1 2024-25 – Αποδόσεις και Φαβορί
Πάρα πολλές οι στοιχηματικές προσφορές για τη σεζόν που έρχεται. Όλες βέβαια συμφωνούν σε ένα πράγμα. Στο ότι η Παρί Σεν Ζερμέν είναι για ακόμη μια χρονιά το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
Στο 1.28 προσφέρει η Stoiximan την κατάκτηση των Παριζιάνων ενώ ακολουθούν Μαρσέιγ και Μονακό με αποδόσεις 13.00 και 15.00, αντίστοιχα.
Λυών και Λανς έχουν απόδοση 3.00 και 3.15 να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα ενώ η περσινή έκπληξη, η Μπρεστ, έχει 6.50 στη Stoiximan. Ανζέ (2.65), Σεντ Ετιέν (3.00) και Χάβρη (3.50) είναι τα τρία μεγάλα φαβορί για να τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, που οδηγούν στον υποβιβασμό στη Ligue 2.
Όσον αφορά τους σκόρερ, πρώτος υποψήφιος για το χρυσό παπούτσι είναι ο Γκονσάλο Ράμος (Παρί Σεν Ζερμέν) με απόδοση 4.50 στη Stoiximan, ακολουθεί ο Τζόναθαν Ντέιβιντ (Λιλ) με 5.50, ενώ τρίτος είναι ο Αλεξάντρε Λακαζέτ (Λυών) με 8.50.
Προγνωστικά Α’ Γαλλίας – Συμβουλές για να ποντάρετε
Όπως σε όλα τα «τι να παίξω σήμερα», έτσι και εδώ, που ασχολούμαστε με μακροχρόνια στοιχήματα, οι απόψεις είναι πολλές και διάφορες. Αλλά ας δούμε τι περίπου πρέπει να περιμένουμε για τη ligue 1 2024-2025 που ξεκινάει σε λίγες ημέρες και θα δεσπόζει στο κουπόνι πάμε στοίχημα.
Αρχικά, το αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι για ακόμη μια χρονιά η Παρί Σεν Ζερμέν. Τεράστια οικονομική διαφορά με τις υπόλοιπες ομάδες, που τις επιτρέπει να κινείται στις αγοραπωλησίες όπως θέλει. Μονοπωλεί εδώ και χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γαλλία, όμως η απόδοση είναι τόσο χαμηλή που δεν αξίζει καν να μπούμε στη διαδικασία.
Αντ’ αυτού μπορούμε να επιλέξουμε το «νικητής Μαρσέιγ χωρίς την Παρί Σεν Ζερμέν» το οποίο προσφέρεται στο 4.50 στη Novibet. Οι Μασσαλοί είναι από τις ομάδες που δείχνουν να έχουν πάρει ζεστά το πρωτάθλημα γαλλίας 2024-25, έχοντας κινηθεί σωστά στο μεταγραφικό παράθυρο μέχρι στιγμής.
Εξίσου σοβαρά το έχει πάρει και η Λυών, έπειτα από την περιπετειώδη σεζόν πέρυσι. Η τετράδα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και το να τερματίσει εντός αυτής προσφέρεται στο 2.75.
Φαβορί για να τερματίσει στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα η Ανζέ, η οποία δείχνει μέχρι στιγμής ως ο πιο αδύναμος κρίκος του πρωταθλήματος. Στο 2.65 στη Stoiximan η συγκεκριμένη επιλογή.
Η μέτα-Εμπαπέ εποχή θα δώσει μεγάλη ευκαιρία σε πολλούς ποδοσφαιριστές να δείξουν την αξία τους. Όσον αφορά τα μακροχρόνια των σκόρερ, μιας και η Λυών δείχνει διατεθειμένη να φτάσει μέχρι τέλους, καλό θα ήταν να μην υποβαθμίσουμε την εξαιρετική απόδοση 18.00 που έχει στη Stoiximan ο Μικαουτάτζε να βγει πρώτος σκόρερ.